Sorg

Sorg

 

Vi møder alle sorg på et tidspunkt i livet, og sorg er en del af livet som lærer os smerte og kærlighed. Man kan sige at "sorg er den kærlighed der ikke længere er en modtager til" og at sorgen lærer os at vi kan ”lande igen” - finde vejen videre fra hvor vi er, også selvom vi har sagt farvel til noget eller nogen som stod os nært.

 

Et tab eller det at miste nogen har en størrelse og vægt der ikke kan vejes og måles. Det er individuelt hvad følelsen af et tab og savn fylder, og hvert menneske ”vælger” bevidst og ubevidst sin egen strategi der passer bedst til at komme videre i livet eller til netop ikke at mærke.

Søskende kan sagtens vælge meget forskellige strategier… og det kan ægtefæller også.

 

Når vi mister en der har stået os nær, uanset vores alder og uanset om vi er barn, ung eller voksen, forandres den verden vi kendte til, for altid. Hvor lang tid der går, før verden igen føles "hel" og om den overhovedet gør det, afhænger af om vi får den nødvendige hjælp og støtte til at bearbejde det indre følelsesmæssige kaos, der er opstået, som følge af den ændrede situation.

 

Der er mange former for sorg og tab og nogle af dem jeg har arbejdet med er:

Skilsmisse,savn, sygdom, død, flytning, institutionsskifte, skoleskifte, forældre med misbrug, anbringelse udenfor hjemmet, adoption, omsorgssvigt, at blive storebror/søster, nye kærester, mobning, mistet evne til at arbejde og mange flere…

 

Jeg arbejder både med børn, unge og voksne.

 

Mindfulness og Imagery Coaching til sorg bearbejdelse:

 

Mindfulness og Imagery Coaching er super velegnede redskaber til arbejde med sorg uanset om man er barn, ung eller voksen. De kan sættes sammen eller bruges hver for sig.

 

Imagery coaching hvor tegningen især er fantastisk fordi det netop ikke kræver at der skal ”sættes en masse ord på”.

Tegningen fortæller om det der er svært og derved skabes en dialog, som er anderledes end den måde vi ellers taler om svære emner på.

 

Mindfulness er særligt værdifuldt fordi det skaber ro indeni eller hjælper med at få fat i kroppens indre uro. Mindfulness kan skabe en form for ”tankestop”, som vil virke afslappende og beroligende. Når kroppen slapper af, slapper hjernen også af. Så skabes der plads i det indre, til ikke mere at kæmpe imod de følelser der gør ondt, derved kan vi finde vejen ud af sorgen.

 

 

Nogle af de oftest oplevede reaktioner ved sorg er:

 

Angst, mareridt, søvnproblemer

Tristhed, længsel og savn

Tænker meget over fremtiden og er meget opmærksom på den forælder, der er tilbage

Skyld, selvbebrejdelse og skam

Vrede, ind- eller udadrettet

Skoleproblemer, sociale problemer

Fysiske smerter/gener

Eller måske helt andre reaktioner...

Rasmussen Coaching v. Dorthe Rasmussen · Thit Jensenvej 37 · 7182 Bredsten · Mail: dorthe@rasmussencoaching.dk